Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...

Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...
Στο μούχρωμα της μέρας μπαλκονάκι ολάνθιστο, γιασεμί και γαζία αρώματα κι ευωδιές χαρίζουν, λουλούδια και χρώματα, πουλιά και θαύματα στων παιδιών την παλάμη αντηχούνε κι ανθίζουν... Και χιλιάδες αστέρια στο ουράνιο νεφέλωμα λάμψη και φως τριγύρω σκορπίζουν και πάλι, ιστορούν την απόχη του χρόνου του άφθαρτου καθώς άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει... ydp




Σου γλυκοψιθυρίζω παραμύθια να σε ταξιδέψουν στην όμορφη χώρα του ονειρικού... κλείσε τα μάτια, δεν θα κάνω θόρυβο, να μη σε ξυπνήσω απότομα...σε παραδίδω στην μυστική μέθη του ονείρου σου, να τεντωθείς ελεύθερα στην αγκαλιά της νυχτιάς, να σε χαϊδέψει το φως της, να χαμογελάσει στα μάτια σου και στην ψυχή σου... να μπλεχτούν αηδόνια στα νεραϊδένια σου μαλλιά, να πλέξουν τη φωλιά τους... να φυτρώσουν λουλούδια στα χείλη σου, να ευωδιάσουν και να στολίσουν τα σκαλοπάτια του μονοπατιού της φαντασίας... κι ας μας ξεχάσει έτσι ο χρόνος, δίνοντας ζωντάνια και χροιά στα χρώματα των μυθευμάτων...ydp








Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τι είναι ποίηση?

"Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει,
και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε".


Παραλλάζοντας αυτή τη σημείωση του Πωλ Βαλερύ, η οποία παραπέμπει αμέσως στον Ποιητή και στην Ποίηση, θα λέγαμε: "Αν ένας ποιητής μπορούσε να πει με ακρίβεια τι γράφει, γιατί γράφει και τι είναι αυτό που τον κάνει να γράφει, δεν θα έγραφε".
Κι εγώ τώρα δεν ξέρω να σας πω τι είναι Ποίηση και γιατί γράφω ποιήματα. Πολύ περισσότερο δεν ξέρω να σας πω σε τι μας βοηθάει η Ποίηση και ποιος είναι ο σκοπός της.
Το μόνο που ξέρω είναι πως ο Ποιητής ήταν πάντα ένας αφοσιωμένος της Ζωής. Είτε τον γεμίζει χαρά, είτε τον θλίβει η Ζωή, είτε τον πάει στον Ουρανό, είτε τον κατεβάζει στην Κόλαση, αυτός μένει πάντα ο αφοσιωμένος της.
Τη μυστήρια αγάπη του για τη Ζωή δεν έχει άλλο τρόπο να την εκφράσει: γράφει ποιήματα. Νομίζω ότι προσπαθεί να εκφράσει κυρίως αυτό που κρύβει η ζωή. 'Οπως ο έρωτας κρύβει αυτό που μας κάνει ερωτευμένους.
Η Ποίηση λοιπόν είναι πράξη ερωτική; 'Η μήπως πράξη απόγνωσης; 'Η μήπως και τα δύο; Πράξη ερωτική και συνάμα πράξη απόγνωσης.
Για την ποιητική πράξη έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα. Και από τους ίδιους τους τεχνίτες και από τους θεωρητικούς. Πολλές φορές οι Ποιητές προσπάθησαν να διατυπώσουν τον ανύπαρκτο ορισμό της Ποίησης, σα να κοίταζαν σ' έναν καθρέφτη όπου δεν έβλεπαν το πρόσωπό τους, αλλά το απόλυτο κενό.
Σταχυολογώ πρόχειρα:
Η ποίηση είναι η αναζήτηση του ανεξήγητου
Στήβενς
Η ποίηση αρχίζει πάντα, όταν κάποιος που πρόκειται να γίνει ποιητής, διαβάζει ένα ποίημα.
Μίλτον
Η ποίηση μας δημιουργεί την εντύπωση, όχι πως ανακαλύψαμε κάτι καινούργιο, αλλά πως θυμηθήκαμε κάτι που είχαμε ξεχάσει.
Μπράντλεϋ
Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε.
Καρυωτάκης
Η ποίηση είναι ένας φασιανός που χάνεται στους θάμνους
Στήβενς
Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.
Σεφέρης
Η ποίηση υπαγορεύεται από ένα δαιμόνιο, αν και θα ήταν υπερβολή να το χαρακτηρίσει κανείς αγγελικό.
Ζεζλάβ Μίλοζ
Η ποίηση είναι έκφραση, αν ένας στίχος είναι έκφραση, αν καθένα από τα μέρη που απαρτίζουν ένα στίχο, κάθε μία λέξη, είναι εκφραστικά μόνα τους.
Κρότσε
Η ποίηση δεν είναι ο τρόπος να μιλήσουμε αλλά ο καλύτερος τοίχος να κρύψουμε το πρόσωπό μας.
Αναγνωστάκης
Η ομορφιά καραδοκεί. Αν είμαστε ευαίσθητοι, θα την αισθανθούμε μέσα στην ποίηση όλων των γλωσσών.
Μπόρχες
Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου.
Εμπειρίκος
Η ποίηση αρχίζει με την επίγνωση εκ μέρους μας όχι της Πτώσης, αλλά του ότι πέφτουμε.
Μπλουμ
'Οταν διαβάζουμε ένα καλό ποίημα, φανταζόμαστε πως κι εμείς θα μπορούσαμε να το έχουμε γράψει, πως το ποίημα προϋπήρχε μέσα μας.
Μπόρχες
Η ποίηση ένα πράγμα ανάλαφρο, ιερό και φτερωτό.
Πλάτων
Η ποίηση δεν είναι ένα ελευθέρωμα της συγκίνησης, αλλά απόδραση από τη συγκίνηση. Δεν είναι έκφραση της προσωπικότητας, αλλά απόδραση από την προσωπικότητα.
Έλιοτ
Η ποίηση είναι η πιο πυκνή μορφή προφορικής έκφρασης.
Πάουντ
Η ποιότητα ενός μεγάλου ποιητή είναι πανταχού παρούσα και πουθενά ορατή σαν μία ξεχωριστή συγκίνηση.
Κόλεριτζ ή Ντε Κουίνσυ
Αν κάποιος μάθει καλά ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν "ολόκληρη την ποίηση" στον Όμηρο.
Πάουντ
Είναι παράξενο πως γράφει κανείς ποιήματα.
Σεφέρης
Οι ποιητές όλων των εποχών έλαβαν μέρος στη συγγραφή ενός Μεγάλου Ποιήματος αενάως εν εξελίξει.
Σέλλεϋ
Στην ίδια την ουσία της ποίησης υπάρχει κάτι το απρεπές: Φανερώνονται πράγματα που δεν ξέραμε πως τα κρύβαμε μέσα μας και τρομάζουμε σα να είχε ξεπηδήσει μια τίγρης και στεκόταν μπροστά μας στο φως τινάζοντας την ουρά της.
Σέσλαβ Μίλοζ
Όλη η ποίηση είναι ποίηση πειραματική.
Στήβενς
Η ποίηση είναι η αιτία που φθείρει το κάθε τι από το μη είναι στο είναι.
Πλάτωνας
"Διο ευφυούς η ποιητική εστίν ή μανιακού. Τούτων γαρ οι μεν εύπλαστοι οι δε εκστατικοί εισίν".
(Η τέχνη της ποίησης είναι έργο του προικισμένου μάλλον παρά του μανιακού καλλιτέχνη, γιατί ο πρώτος είναι ο επιδέξιος μιμητής, ενώ ο δεύτερος κατέχεται από ενθουσιασμό και του λείπει η ψυχική ηρεμία).
Αριστοτέλης
Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος όπως ανεξάντλητες είναι οι άπειρες αισθήσεις που μας υποβάλλει η Ποίηση. Θα σταματήσω εδώ. Και θα  κλείσω με μια φράση του Πεσόα:
Ο άνεμος φυσάει
έτσι όπως τον άκουσε ο Όμηρος
ακόμα κι αν δεν υπήρξε ποτέ 



Ποιον ενδιαφέρει η ποίηση σήμερα?

...........η εποχή μας  χαρακτηρίζεται από το πνεύμα του μεταμοντέρνου, από αυτό που περιγράφεται ως διάβρωση του υποκειμένου και της ταυτότητας, ως διάλυση των συνεκτικών οραμάτων, με λίγα λόγια από την κυριαρχία του απόλυτου σχετικισμού, όμως η ψυχή της, που βρίσκεται βαθύτερα απ' ό,τι το πνεύμα της, ποθεί την ακεραίωση, την επανασύνδεση του προσώπου με κάτι που το υπερβαίνει, την επαναμάγευση που προσφέρει ο συλλογικός μύθος ή το κοινωνικό όραμα. Ακόμα επειδή η λογοτεχνία εκφράζει τα βάθη της ψυχής του ανθρώπου και επειδή η επιθυμία της ακεραίωσης είναι ένα αίσθημα διαρκές, διαχρονικό και αδιάπτωτο (είναι το βασικό αίσθημα που εκφράζει η λογοτεχνία, και ο λόγος ύπαρξής της), η ανάγκη αυτό το αίσθημα να εκφραστεί είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ.
......................................
οι ποιητικές συνθήκες σήμερα δεν είναι ευνοϊκές για τους ποιητές. Ο ποιητικός λόγος, καθώς ο ελεύθερος στίχος έχει, όπως όλα δείχνουν, εξαντλήσει τις δυνατότητές του - πράγμα που ήταν αναπόφευκτο -, βρίσκεται σε κρίση............


** να προσθέσω απλά εγώ με την γενικότερη οικονομική κρίση που επικρατεί σήμερα και η ποίηση και η λογοτεχνία πλήττονται άμεσα και σοβαρά... όσοι μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι αυτό μέσα από το διαδίκτυο που έχει ιδιαίτερη εξάπλωση κι απήχηση είναι υπέρ τους.........

21 σχόλια:

Despina είπε...

η ποίηση....
των ονείρων μπουμπούκια σε ντόπια λαλιά!!!!
την καλημέρα μου!!

ღ oneiremataღ είπε...

@Δέσποινα,
πολύ-πολύ όμορφος ο ορισμός σου ποιήτρια!!!!

εγώ βρήκα τυχαία κι αυτόν εδώ:
Ινδιάνικος ορισμός: «Ποίηση είναι όταν δύο λέξεις συναντιούνται για πρώτη φορά».

σ΄ευχαριστώ για την ευχή σου, μια όμορφη μέρα και σε σένα, φιλάκια πολλά :))))

kariatida62 είπε...

Να χαιρετήσω πρώτα την βιντεοσκηνοθέτη μας που είναι και μία όμορφη ποιήτρια της μπλογκογειτονιάς μας!

Στα χρόνια τα δικά μου τα αρχαία, η ποίηση γραφόταν σε έπη! Τα έπη χωρίζονταν σε δύο είδη το δράμα και την λυρική ποίηση!
Στο τόπο μας γεννήθηκε και αυτή..!
Τα φιλιά μου

ღ oneiremataღ είπε...

@Kάρυ,
σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, εγώ όμως απλά και μόνο ερασιτέχνης του είδους κι από πάθος για την έκφραση...

για μένα ποίηση είναι το ταξίδι στους ονειρικούς γαλαξίες των άστρων με αστρόπλοιο την έμπνευση και ταξιδευτές τις λέξεις και τους στίχους...!!!!
πολλά φιλάκια κι από μένα :)))))

ღ oneiremataღ είπε...

Η Ποίηση
είναι ένα πουλί
πολύ μικρό, πολύ πικρό, πολύ φοβισμένο,
γι' αυτό και οι γυναίκες ταράζονται μόλις το δουν
Άλλες το κρύβουν μες στους Καθρέφτες τους
Άλλες σε Βαθιά Συρτάρια
κι Άλλες Βαθιά μες στο Σώμα τους..

Οδυσσέας Ελύτης


"Ω ποίηση
είσαι η αρχή
του μεγάλου ονείρου μας
και το τέλος
του μικρού μας ταξιδιού"

~ Τάσος Λειβαδίτης ~

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Πολλές φορές έχω αποπειραθεί να γράψω ποίηση και ενώ εγώ έχω την εντύπωση ότι έγραψα ποίημα τελικά καταλήγει να έιναι μια τετράγωνη σκέψη. Δεν ξέρω γιατί αλλά έχω την εντύπωση ότι η ποίηση δεν έχει ¨γωνίες' αλλά μόνο "καμπύλες".
Πολύ όμορφη η ανάρτηση αυτή πολύ σοφά και έξυπνα όσο παραθέτεις.
Εσένα η ύπαρξή σου είναι η ποίηση έτσι κι αλλιώς.

~reflection~ είπε...

Ποίηση είναι η αναπτυξη του επιφωνήματος - Βαλερυ...

Φιλιά.... επιφωνηματα προς ανάπτυξη!!!

ღ oneiremataღ είπε...

@Χριστόφορε, απλά με την ποίηση (διαβάζοντας περισσότερο και, προσπαθώντας να σκαρώσω κι εγώ κάποια στιχάκια) νιώθω πως διευρύνεται η ύπαρξή μου...!!!!
τώρα, επειδή,
"Ποίηση είναι το άνοιγμα και κλείσιμο μιας πόρτας, αφήνοντας αυτούς που κοιτάζουν να μαντέψουν τι φάνηκε για μια στιγμή."

~Carl Sandberg~ | (Αμερικανός ποιητής)

πιστεύω πως η λογοτεχνία κι αυτό που κάνεις εσύ είναι να μπορείς να περιγράψεις με τον γραπτό λόγο σου τη μαγεία του από το να ανοίξεις την πόρτα αυτή, τις εικόνες και την πολυχρωμία που κρύβει πίσω της, αλλά και να καταφέρεις να την κλείσεις με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης σου να θέλει οπωσδήποτε να την ανοίξει και πάλι ή να του αφήσει τις πιο όμορφες εντυπώσεις, κι αυτό είναι επίσης σπουδαίο κι έχει μεγάλη σημασία...

ღ oneiremataღ είπε...

@Κάκια μου, πολύ όμορφο!!...

"Η έννοια που εκπορεύεται από την Λέξη, έννοια που συνυπάρχει εξ' απαλών ονύχων με την μουσική του ήχου αυτής της Λέξης, με τη μουσική που συνθέτουν όλες οι συντεταγμένες λέξεις μαζί...το Ποίημα, ανατρέπει το Χρόνο στο συναίσθημα και ξεδιψάει την κοινωνία και την ψυχή της που από πάντα τα συντηρεί το Σκεπτόμενο Όνειρο... (κλεμμένο και ψιλο-παραφρασμένο από γραπτό του Γιώργου Πήττα - Άδραστος)

φιλάκια πολλά ποιήτρια των συναισθημάτων :))))

kariatida62 είπε...

Κοίτα να δεις που το ίδιο πρόβλημα έχω με τον Χριστόφορο!
Αδύνατον να ταιριάξω στίχους,λέξεις νοήματα με οποιοδήποτε μέτρο!
Την αμαρτία μου θα την πω:Δυσκολεύομαι ακόμα και να την διαβάσω!

ღ oneiremataღ είπε...

@Κάρυ, ίσως γιατί προσπαθείς να την διαβάσεις με τα μάτια κι όχι με το συναίσθημα που αποτυπώνει στην ψυχή σου...εγώ πάλι διαβάζω τα ποιήματα πολλές φορές,στην αρχή επιφανειακά και μετά κάθε φορά νιώθω να εμβαθύνω όλο και περισσότερο στη μαγεία των στίχων, σ' αυτό που προσπαθεί να εκφράσει ο ποιητής, στην ανάπτυξη της ιδέας που διάφανα αιωρείται στις λέξεις και στις έννοιες...μ΄αρέσει αυτό, είναι πρόκληση...

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Ποίηση είναι το ατμοσφαιρικό τέρας της ζωτικής γνώσης. Που φώλιασε τρομαγμένο στο ζεστό αίμα των εμβρύων κι αναδύεται πότε με φτερουγίσματα χελιδονιού κι άλλοτε με ιαχές δράκοντα. Μας εξηγεί τον ομιχλώδη κόσμο των αισθήσεων, που αντικρίζει έκπληκτο το νεογέννητο.

Καλό βράδυ.

ღ oneiremataღ είπε...

@Κωνσταντίνε, χείμαρρος -αποκρυφισμού θα΄λεγα-...με παρέσυρες...
ποίημα...λέξεις δύναμης, αποδυναμώνουν την εξωτερική όραση και δίνουν ώθηση στην εσωτερική πολλές φορές..."όπλο" φαντασίας σε μαγικά χέρια αναζήτησης κι ανακάλυψης κρυφών τόπων πέρα από τα ανθρώπινα όρια, από κοσμικά επίπεδα, σε άλλες διαστάσεις...
καλό σου βράδυ :)))))

Theodosia είπε...

Ο άνεμος φυσάει έτσι όπως τον άκουσε ο Όμηρος. Αυτό είναι τελικά η ποίηση. Όταν όλα λειτουργούν έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται ο δημιουργός του ποιήματος.
Πολλά φιλιά μάτια μου:)

ღ oneiremataღ είπε...

@Θεοδοσία μου, κάθε ποίημα έχει την υπογραφή και σφραγίδα του δημιουργού του,που το αποτυπώνει στο χαρτί όπως εκείνος το αισθάνεται και μπορεί να το εκφράσει...όπως η αύρα δροσιάς που φέρνει μαζί του ο άνεμος και σε ταξιδεύει καθώς τον ακούς, σε μονοπάτια σκέψεων κι ονειροπολήσεων, ίσως κι αισθήσεων... φιλάκια πολλά καρδούλα μου :)))))

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Τώρα που το λες, και το ξαναδιαβάζω, μ' άρεσε:) Μού βγήκε πάθος.

Φιλί καληνύχτας.

ღ oneiremataღ είπε...

κάθε ποίημα και ποιητική πράξη κρύβουν μέσα τους φτερουγίσματα πάθους... κι όπως το λες κι εσύ είναι είτε μικρά αυτά -μικρού πουλιού-, που απλά σε χαϊδεύουν, είτε δυνατά -σαν του δράκου- που μπορούν να σε σωριάσουν κάτω...
καληνύχτα σου, πολλά φιλάκια :))))

Ανώνυμος είπε...

Ονειρέματα
**************

Η Ποίηση είναι η πεθερά της λογοτεχνίας. Δύσκολα μένει ικανοποιημένη από αυτήν, της θυμίζει πως θα πρεπε να είναι, συνήθως δεν τα πάνε πολύ καλά, η λογοτεχνία προσπαθει να την υποκαταστήσει... Και φυσικά η λογοτεχνία ισχυρίζεται πως είναι ποιό φρέσκια (νέα), ποιό κατανοητή...

Σκέψεις... Δεν τα ειδα πουθενά όλα αυτά... μου ήρθαν αβίαστα στο μυαλό πάνω που κάθησα να σχολιάσω το όμορφο, δύσκολο αλλά ενδιαφέρον κείμενο σου.

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

ειναι αυτο το γαργαρο νερο που πηγαζει μεσα μας και γινεται ποταμι και μετα καταρακτης και πρεπει να χυθει καπου ..ειναι αυτο που σε πνιγει και θελεις να το βγαλεις απο μεσα σου να πλημμυρισεις τον κοσμο με ομορφεςλεξεις ...

ღ oneiremataღ είπε...

@GiP, μου επιτρέπεις εγώ να ψάξω για σκονάκι για να σου απαντήσω...πού να ΄βρω? Δεν υπάρχει σχετικό, μόνο για πεθερές και νύφες βρήκα... λοιπόν γενικά, για την κόντρα της πεθεράς με τη νύφη, πηγάζει συνήθως απ΄το ό,τι παλεύουν για τον ίδιο ρόλο μιας και η μία έρχεται να παραγκωνίσει την άλλη, μια πεθερά αντιλαμβάνεται και μεταφράζει πολύ διαφορετικά τις διάφορες ενέργειες που κάνει η νύφη και πολλές φορές νιώθει ότι εκείνη απορρίπτει τις δικές της... τώρα σχετικά με την ποίηση και τη λογοτεχνία βρίσκεις πώς η λογοτεχνία προσπαθεί να παραγκωνίσει την ποίηση? Εγώ πιστεύω ότι και οι δύο συνυπάρχουν και κάθε μία έχει το δικό της τρόπο και χώρο έκφρασης...άρα κι αν το δεις σαν σχέση πεθεράς-νύφης δε βρίσκω πως υπάρχει αντιπαλότητα... άρα, καλή η πεθερά...
Ο συγγραφέας είναι στοχαστής και των αισθημάτων και των γεγονότων!
Ο ποιητής είναι μεταπλάστης και ταξιδευτής στα αισθήματα κι απομακρυσμένος από τα γεγονότα..!
..έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ...

ღ oneiremataღ είπε...

@Μάγε μου, συμφωνώ απόλυτα... το γάργαρο, καθάριο νερό της πηγής που ξεχύνεται και γίνεται μικρό ρυάκι, ποτάμι, λίμνη, θάλασσα και σε ταξιδεύει πέρα απ΄τον ορίζοντα των συναισθημάτων, της ελευθερίας, των εικόνων, του κόσμου...