Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...

Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...
Στο μούχρωμα της μέρας μπαλκονάκι ολάνθιστο, γιασεμί και γαζία αρώματα κι ευωδιές χαρίζουν, λουλούδια και χρώματα, πουλιά και θαύματα στων παιδιών την παλάμη αντηχούνε κι ανθίζουν... Και χιλιάδες αστέρια στο ουράνιο νεφέλωμα λάμψη και φως τριγύρω σκορπίζουν και πάλι, ιστορούν την απόχη του χρόνου του άφθαρτου καθώς άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει... ydp




Σου γλυκοψιθυρίζω παραμύθια να σε ταξιδέψουν στην όμορφη χώρα του ονειρικού... κλείσε τα μάτια, δεν θα κάνω θόρυβο, να μη σε ξυπνήσω απότομα...σε παραδίδω στην μυστική μέθη του ονείρου σου, να τεντωθείς ελεύθερα στην αγκαλιά της νυχτιάς, να σε χαϊδέψει το φως της, να χαμογελάσει στα μάτια σου και στην ψυχή σου... να μπλεχτούν αηδόνια στα νεραϊδένια σου μαλλιά, να πλέξουν τη φωλιά τους... να φυτρώσουν λουλούδια στα χείλη σου, να ευωδιάσουν και να στολίσουν τα σκαλοπάτια του μονοπατιού της φαντασίας... κι ας μας ξεχάσει έτσι ο χρόνος, δίνοντας ζωντάνια και χροιά στα χρώματα των μυθευμάτων...ydp








Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

αγαπημένη αίσθηση θαλάσσιας ανασαιμιάς...wmv

Αλήθεια, πόσες εικόνες είναι με μαεστρία διπλωμένες ή και συμπονετικά φυλαγμένες μέσα σ’ ένα ποίημα? Πόσες εικόνες φυλλομετράει η ψυχή μας σε κάθε στροφή? Αλλά, και πόσες διαδρομές ποίησης – στιχουργίας και σύνθεσης – ξανοίγει μπροστά μας μια εικόνα?Σε πόσα ποιήματα το έναυσμα δεν ήταν μια εικόνα ενός τοπίου ή μιας μορφής, ενός φαινομένου ή μιας κατασκευής, ενός "τίποτα" ή ενός "μεγαλείου"? 

Η ποίηση σαν απόσταγμα. Η εικόνα σαν ξαπόσταμα. Απόσταγμα για να ευφρανθείς. Και να δεις μέσα σου, και πέρα και πιο πέρα. Ξαπόσταμα για να ανακουφιστείς. Και να συλλογιστείς. Ό,τι πέρασε, ό,τι θα ‘ρθει, ό,τι μοχθείς για να ‘ρθει...ένα ρεύμα από δημιουργίες στίχων...κι η λήψη, η φωτογραφία, μια εικονοποίηση ποιήματος...κι αυτό προσλαμβάνει αμέσως άλλες διαστάσεις και διαποτίζεται από ξεχωριστό νόημα...


22 σχόλια:

IonnKorr είπε...

Φανταστική δουλειά και πάλι.

"μελωποιημένη ποίηση"

δεν βγαίνει από την μελωδία

αλλά από το "μέλος" (από το οποίο βγαίνει και η μελωδία)

άρα:

"μελοποιημένη ποίηση"!

Theodosia είπε...

Αχ καρδιά μου όταν έρχομαι εδώ ξαποσταίνω.
Ανάσα για μένα ο χώρος σου κι η ευαισθησία που αποπνέει.Κι ειδικά μετά από μπυροποσία με τον τρελό skepsis4m.blogspot.com/(Δημήτρη).
Μόνιμα έχω μαζί μου ένα Μπαμπινιώτη πια.

ღ oneiremataღ είπε...

@Ίωνα έχεις δίκιο -κάτι περισσότερο θα ξέρεις γι΄αυτό εσύ-, από βιασύνη έγινε το λάθος...μα κολλάς ΄όμως κι εσύ σε κάτι λεπτομέρειες...που σχεδόν είναι απαρατήρητες...
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε :-)))))))

ღ oneiremataღ είπε...

@Θεοδοσία μου εγώ έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά πια με το φίλο σου το Δημήτρη, δεν καταλαβαίνω Χριστό απ' όσα λέει' κι αυτά που λέει δεν είναι αργκό, δεν έχουν σχέση με το Μπαμπινιώτη είναι δική του διάλεκτος, έχει άλλους κώδικες... χαίρομαι όμως που σου αρέσει να περνάς απ΄το μπλογκοσπιτάκι μου κι εμένα μου αρέσει τόσο κάθε φορά που βλέπω τα καλοσυνάτα σχόλιά σου, σ΄ευχαριστώ πολύ φιλενάδα :-))))) φιλάκια πολλά γλυκιά μου, καληνύχτα :-****

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ωραίο το μπλογκ σου ονειρομάτα !! Θα μου επιτρέψεις να το τριγυρίσω λίγο...

Τώρα που είμαστε συνταξιδιώτες στο διαστημόπλοιο του Ιον, να γνωριστούμε περισσότερο ! (γέλια)

Χαρά μου που σου ανταποδίδω την επίσκεψη, μεγαλύτερη μου χαρά που διαπιστώνω ότι άξιζε τον κόπο !!

Γράφεις ωραία καινούργια μου φίλη ! Αυτό σαν πολύ πρώτη εντύπωση !!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Για μένα το θαυμαστό στην όλη διακασία γέννησης ενός ποίηματος η ένος οποιούδήποτε έργου τέχνης είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεις. Κάτι μικρό, ταπεινό, ασήμαντο ή και άσχημο ακόμη μπορεί να είναι ο σπόρος για ένα αριστούργημα.
Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που σκέφτεσαι έχεις σοφία μέσα σου.

ΣΗΜ: Μπορέι η λέξη "Μελωποιημένη" να είναι ορθογραφικά λάθος αλλά μου αρέσει αισθητικά. Και ας φωνάζει ο Ιονν που μας έχει ταράξει στα "ταξοίδια" (ωραία ορθογραφία ε;)

IonnKorr είπε...

Γιούλα

Που εξηφανίσθεις??????

ღ oneiremataღ είπε...

@Γιώργο, καλωσόρισες στο μπλογκάκι μου!!!... σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσει!!!!
Και ναι μπορείς ελεύθερα να τριγυρίσεις συνταξιδιώτη μου στο διαστημικό ταξίδι μας,σου έχω εμπιστοσύνη και θα ΄θελα να μου πεις και τη γνώμη σου, οπωσδήποτε μετά... άλλωστε μου το χρωστάς αφού σου έφερα ολόκληρες χαρτοπετσέτες (κατά τω Ίωνα ανάγνωσμα), χωρίς αυτές δε θα γινόταν το περιβόητο τσιμπούσι με θέα τον πλανήτη Άρη... χαχαχα καλό σου απογευματάκι :-)))))

ღ oneiremataღ είπε...

@Χριστόφορε, σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για άλλη μια φορά για τα φιλικά σου αισθήματα και τα τόσο καλά σου λόγια για μένα!!!!!
Μεταξύ μας κι εμένα στο μάτι μου φαινόταν πιο ωραίο το μελωποιημένη με ω απ΄το μελωδία, γι΄αυτό είχα μπερδευτεί, αλλά ο Ίωνας επιμένει πως είναι με ο, οπότε είπα να βάλω το σωστό για να μην γκρινιάζει...και ναι, έχεις απόλυτο δίκιο συνταξιδιώτη μου, δεν είδες πώς με κουράζει?...μα να με έχει σε ολόκληρο ταξίδι προς τον Άρη βάλει να κρατάω τις χαρτοπετσέτες του Γιώργου... καλό σου απογευματάκι :-))))))

ღ oneiremataღ είπε...

@Ίωνα, έψαχνα που λες να βρω την αιτία της ξαφνικής αλλαγής σας, για να μην αναρωτιούνται οι υπόλοιποι ποιος φταίει και βάζετε άλλα αντ' άλλων αναρτήσεις...και ναι, σας επηρέασε το καινούριο πρόσωπο στην ιστορία του Χριστόφορου τελικά...

α Κενταύρου είπε...

Πληθωρική ομορφιά στο μπλογκ σου .Η ομορφιά είναι ρατσιστική !!!με την ασχήμια τι κάνουμε στο καιάδα?Δεν έχει θέση στον ήλιο.

Idea Studio είπε...

Αχ αυτή η θάλασσα...
Είναι...δεν βρίσκω λέξεις, απλά με τρελαίνει!!
Πολύ μου αρέσει αυτός ο @χώρος, τα αισθήματα και οι σκέψεις που ον κατακλύζουν!!
φιλιά

skepsis4m είπε...

αμα σου αρεσει αυτο που διαβαζεις θα αρχισεις σιγα σιγα να καταλαβαινεις...
η γλωσσα ειναι απλα ελληνικα, αλλα την χειριζομαι σαν την αττικη διαλεκτο των αρχαιων ελληνικων...
σε ευχαριστω πολυ που ασχολεισαι με τις 'μακακιες' μου και με αντεχεις...
εχω κουραστει απο τις ακαθαρσιες γυρω μου και τα τιποτα και τα γραφω για να παρω αερα απο το 'καλαμι'...

ღ oneiremataღ είπε...

@Kένταυρε, μου γράφεις πληθωρική ομορφιά (!!!!!!)... δηλαδή πλήρη ισορροπία και αρμονία...αέναη εμπειρία απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης...!!! Κι όχι δεν είμαι ρατσίστρια με την έννοια του να αποβάλλω εντελώς την ασχήμια, την θέλω να υπάρχει, να ξέρω πως υπάρχει για να δίνει ακόμη περισσότερη αξία στην "ομορφιά"...
σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για το ιδιαίτερα γλυκό σχόλιό σου, καλημέρα σου :-)))))))

ღ oneiremataღ είπε...

@Ευτυχία μου γλυκιά, κι εμένα η θάλασσα, τα κύματά της, τα χρώματά της με μαγεύουν κι ίσως γι΄αυτό να έβαλα πολλές εικόνες και παραστάσεις της σ' αυτό το βιντεάκι για να τονίσω την ανάγκη μου να τη βλέπω, να τη νιώθω, να με μαγεύει ακόμα και τώρα που δε μπορώ να βρίσκομαι τόσο κοντά της...σ' ευχαριστώ χαίρομαι που σου αρέσει ο μικρός @χώρος μου -τη μαγευτική όψη του Θολού δεν τη φτάνει βέβαια-, αυτό θέλω κι εγώ και προσπαθώ να καταφέρω και να διατηρήσω το να έρχεστε και... να σας μένει μια ευχάριστη σκέψη, συναίσθημα, χαμόγελο στα χείλη!!! Καλημέρα σου, φιλάκια πολλά :-)))))

ღ oneiremataღ είπε...

@Δημήτρη μου βάζεις δύσκολα με τους κώδικές σου, αλλά από περιέργεια και μόνο να είσαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσω να σε αποκρυπτογραφήσω -αν μπορέσω- και να καταλάβω τι λες και τι εννοείς, για ακόμα μια φορά...ελπίζω κάτι να καταφέρω τώρα, γιατί τις προηγούμενες ομολογώ, απελπίστηκα...δεν έβγαζα άκρη... καλημέρα σου, ευχάριστο σαβ/κο εύχομαι:-)))))

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

Ενα μικρο στιχακι μου
θ αφησω και θα φυγω
και μια ευχη η εμπνευση
να μην κραταει λιγο...
καλημερα καλη μου φιλη!

ღ oneiremataღ είπε...

@Μάγε μου,
από τα χείλη σου η ευχούλα σου
να πιάσει θέλω τόπο
για να μπορώ να βρίσκομαι
σε τούτο εδώ το χώρο...!!!!

το ίδιο εύχομαι κι εγώ σε σένα...σ΄ευχαριστώ καλέ μου φίλε Νικήτα, καλή σου μέρα :-))))))

to alataki είπε...

Ραξίδεψε η ψυχή και το πνεύμα μου μέσα από γλυκές λέξεις, μελωδίες, εικόνες.
Σου στέλνω φιλάκια...

ღ oneiremataღ είπε...

@Iωάννα μου, σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε το μικρό αυτό ταξιδάκι..για μένα τα λόγια σου αυτά είναι βάλσαμο, επειδή το λες εσύ που μας ταξιδεύεις τόσο συχνά και περίτεχνα σε τόσο όμορφες γωνίτσες και μονοπάτια σκέψεων... πολλά-πολλά φιλάκια :-))))))

Απανεμιά είπε...

Όταν το ταλέντο και η έμπνευση δημιουργεί ......ονειρέματα... σαν τα ποιήματα σου, τα γραπτά σου και κάθε δημιούργημα σου!
Όλα υπέροχα....!!!!!!!
Καλημέρα! :)

ღ oneiremataღ είπε...

@Απανεμιά μου, με την υπέροχη γωνίτσα που έχει τόσο μα τόσο όμορφα κείμενα και ιστοριούλες, με βαθιά νοήματα (!!!!), σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια...!!!! καλό σου μεσημεράκι και χαρούμενο υπόλοιπο Κυριακής :-))))