Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...

Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...
Στο μούχρωμα της μέρας μπαλκονάκι ολάνθιστο, γιασεμί και γαζία αρώματα κι ευωδιές χαρίζουν, λουλούδια και χρώματα, πουλιά και θαύματα στων παιδιών την παλάμη αντηχούνε κι ανθίζουν... Και χιλιάδες αστέρια στο ουράνιο νεφέλωμα λάμψη και φως τριγύρω σκορπίζουν και πάλι, ιστορούν την απόχη του χρόνου του άφθαρτου καθώς άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει... ydp




Σου γλυκοψιθυρίζω παραμύθια να σε ταξιδέψουν στην όμορφη χώρα του ονειρικού... κλείσε τα μάτια, δεν θα κάνω θόρυβο, να μη σε ξυπνήσω απότομα...σε παραδίδω στην μυστική μέθη του ονείρου σου, να τεντωθείς ελεύθερα στην αγκαλιά της νυχτιάς, να σε χαϊδέψει το φως της, να χαμογελάσει στα μάτια σου και στην ψυχή σου... να μπλεχτούν αηδόνια στα νεραϊδένια σου μαλλιά, να πλέξουν τη φωλιά τους... να φυτρώσουν λουλούδια στα χείλη σου, να ευωδιάσουν και να στολίσουν τα σκαλοπάτια του μονοπατιού της φαντασίας... κι ας μας ξεχάσει έτσι ο χρόνος, δίνοντας ζωντάνια και χροιά στα χρώματα των μυθευμάτων...ydp








Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

χριστουγεννιάτικος στολισμός, ήθη, έθιμα...


Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο...στον κόσμο

Ένας μύθος λέει πως Μάρτιν Λούθερ, ο ιδρυτής της προτεσταντικής θρησκείας, ήταν ο πρώτος που έφερε το θεσμό του στολισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου. Καθώς περπατούσε στο δάσος εμπνεύστηκε από την ομορφιά των εκατομμυρίων αστεριών που τρεμόσβηναν πάνω στα κλαδιά των δέντρων. Έτσι λοιπόν για να αναπαραστήσει αυτήν την όμορφη εικόνα έκοψε ένα μικρό δέντρο και το πήγε σπίτι στην οικογένεια του.Τοποθέτησε κεριά στα κλαδιά του δέντρου και γεννήθηκε η ιδέα του στολίσματος.
-Το πρώτο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο λέει ένας άλλος μύθος πως έλαβε μέρος στην Ρίγα της Λετονίας το 1510.
-Τα περισσότερα «ψεύτικα» χριστουγεννιάτικα δέντρα κατασκευάζονται στην Κορέα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.
-Η πρώτη έντυπη εκτύπωση που αποτύπωνε χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίστηκε το 1531 στην Γερμανία.
-Για κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο που κόβεται δυο με τρεις σπόροι φυτεύονται στην θέση του. 
-Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα κόβονται εβδομάδες πριν βγουν στην αγορά προς πώληση.
-Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα χρειάζονται 7-10 χρόνια για να μεγαλώσουν.


Χριστουγεννιάτικα έθιμα -
Δωδεκάνησα.

Τα μπουλουστρίνα. Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία. Από τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά "γιαπράκια" τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ότι αφορά τα γλυκά τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά το χαρακτηριστικό είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να φτιάχνονται και σήμερα. Την Πρωτοχρονιά ένα από τα έθιμα τα οποία και σήμερα διατηρείται είναι το έθιμο της "μπουλουστρίνας". Τα μικρά παιδιά την πρώτη ημέρα του χρόνου επισκέπτονται τους συγγενείς (γιαγιάδες, παππούδες, θείους, νονούς) και παίρνουν από αυτούς χρηματικό ποσό εν είδει δώρου το οποίο ονομάζεται μπουλουστρίνα. Το έθιμο αυτό διατηρείται μέχρι και τώρα στις περισσότερες περιοχές της Δωδεκανήσου. Από τα αξιοσημείωτα των ημερών είναι ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές.


Χριστουγεννιάτικα έθιμα -
Καστανιές Ανατολικής Θράκης


Τη Βασιλόπιτα την έκαναν φυλλωτή. Έβαζαν γόμο (γέμιση) πλιγούρι και ανάμεσα στα φύλλα τον «παρά», το νόμισμα, και άλλα σημάδια. Η νοικοκυρά με τον παρά τη σταύρωνε τρεις φορές κι ύστερα τον έχωνε στο ζυμάρι, θα να βάλει πελεκούδι από την πόρτα ή κλαρί, για το σπίτι, κουκί στάρι για τα χωράφια, σταφίδα για το αμπέλι, κομματάκια τυρί για τα πρόβατα, άχερο για τα γελάδια... Στους λυπημένους που έστελναν πίτα, εκείνοι δεν την έκοβαν με το μαχαίρι αλλά ο καθένας έκοβε με το χέρι ένα κομμάτι. Την παραμονή το βράδυ έβαζαν στο τραπέζι εννιά ειδών φαγητά και πολλών ειδών οπωρικά, στη μέση τη βασιλόπιτα, τρία ψωμιά κι ένα κεράκι αναμμένο στο ένα ψωμί... Αφού έτρωγαν έκοβαν την πίτα. Σ' όποιον έπεφτε ο παράς, έλεγαν πως εκείνος «βασίλεψε». Τον «βασιλεμένο» παρά τον έριχναν μέσα σε ποτήρι με κρασί, έπιναν από λίγο και εύχονταν : «Και του χρόνου καλύτερα!». Τον παρά τον άφηναν στα εικονίσματα και τον επόμενο χρόνο τον έβαζαν στην άλλη πίτα.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα.
Οι τηγανίδες (Χωριά της Έξω Μάνης)


Οι τηγανίδες (Χωριά της Έξω Μάνης) Σε όλα τα σπίτια, παραμονές Χριστουγέννων θα έπλαθαν και θα έψηναν τις τηγανίδες, τα μανιάτικα λαλάγγια. Στο σοφρά ή σε κάποιο τραπέζι κοντά στην φωτογονία, η μητέρα και τα κορίτσια έπλαθαν το έτοιμο ζυμάρι σε χοντρό μακαρόνι, τις τηγανίδες, και το δίπλωναν τεχνικά στα τέσσερα. Μετά το έριχναν στη μεγάλη τηγάνα που ήταν γεμάτη καυτό λάδι πάνω στη φωτιά, για να ψηθεί. Η πρώτη τηγανίδα, μεγάλη και στρογγυλή με σταυρό στη μέση ήταν του Χριστού, η δεύτερη παρόμοια του σπιτιού κ.λ.π. Τις ψημένες τηγανίδες τις έβαζαν μέσα σε μπουρέκια (στρογγυλά μπακιρένια ταψιά) και σε λεκάνες. Όταν στράγγιζαν καλά τις έβαζαν σε κοφίνια και τις κρεμούσαν ψηλά. Η ποσότητα του ζυμαριού που θα γινόταν τηγανίδες ήταν αρκετή και πάντοτε ανάλογη με τον πληθυσμό της φαμελιάς. Η φωτιά για τις τηγανίδες έπρεπε να είναι δυνατή και να έχει διάρκεια. Γι αυτό ο πατέρας είχε σκίσει σκίζες τα χοντρά κούτσουρα. Ήταν η καλλύτερη καύσιμη ύλη για την περίπτωση. Τα παιδιά παρακολουθούσαν και όλοι, αν δεν ήταν Τετάρτη ή Παρασκευή, δοκίμαζαν και έκαναν τις κρίσεις τους. Και κάθε χρόνο σχεδόν εύρισκαν τα ίδια ελαττώματα στο πλάσιμο και το ψήσιμο, όταν μάλιστα κάποιος ήθελε να πιει νερό του έλεγαν να γυρίσει την πλάτη προς το τηγάνι για να μην ...τον βλέπουν οι τηγανίδες και ρουφάνε το λάδι. Οι "λυπημένοι", που είχαν πρόσφατο θάνατο, δεν έψηναν τηγανίδες, τους πήγαιναν όμως συγγενείς και φίλοι. Άλλα γλυκά που έφτιαχναν στο σπίτι την περίοδο αυτή ήταν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.


Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Κρήτη.
Ο χοίρος των Χριστουγέννων

Στην Κρήτη παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι χωρικοί έκοβαν το κρέας του χοίρου και έφτιαχναν: " λουκάνικα " απάκια: καπνιστό κρέας " πηχτή (τσιλαδιά): αφαιρείται κάθε ίχνος κρέατος από το κεφάλι του γουρουνιού και όλα μαζί βράζονται. Ο ζωμός με ειδική προετοιμασία μετατρέπεται σε πηχτό ζελέ που μέσα του βρίσκονται τα κομμάτια του κρέατος. " σύγλινα, δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. Το λίπος έπηζε μόλις έχανε τη θερμότητα του και το κρέας μπορούσε να διατηρηθεί έτσι για αρκετούς μήνες. " ομαθιές, τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι. " τσιγαρίδες, κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό στην εξοχή, όταν μάζευαν τις ελιές. Ο χοίρος των Χριστουγέννων ήταν η βασική πηγή κρέατος για αρκετές εβδομάδες. Φυσικά αναφερόμαστε σε μια δίαιτα εξαιρετικά φτωχή σε κρέας, την περίφημη διατροφή της Κρήτης (Μεσογειακή Διατροφή), που χάριζε στους Κρητικούς των παλιότερων δεκαετιών υγεία και μακροζωία. Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο από το χοίρο των Χριστουγέννων, για κάθε κομμάτι του ζώου υπήρχε κάποια χρήση. Ακόμα κι αυτή η ουροδόχος κύστη, η «φούσκα» όπως λέγεται, πλυνόταν και καθαριζόταν και μετά φουσκωνόταν και γινόταν μπάλα, πολύτιμο δώρο για τα παιδιά της εποχής εκείνης. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τμήματα του χοιρινού χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν ως πρώτη ύλη για διάφορα γιατροσόφια ενώ άλλα κομμάτια του αποτελούσαν αντικείμενα μαντείας. Πιο συγκεκριμένα ο σφάχτης ή κάποιος ηλικιωμένος σε ρόλο χρησμοδότη μελετούσε τα σπλάγχνα του ζώου για να ερμηνεύσει τι σήμαιναν για το μέλλον, για την τύχη του σπιτιού, τις σοδειές, τον καιρό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ . Το έθιμο της Γαλοπούλας έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό το 1824 μ.Χ. Έχει διαδοθεί αρκετά και στην Ελλάδα και έχει αντικαταστήσει το χοιρινό κρέας σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι τελείως.


Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Νησιά Α. Αιγαίου

Αν και τα έθιμα στη Σάμο αυτές τις μέρες δεν διαφέρουν από τα έθιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα ωστόσο πολλά είναι αυτά που τα κρατούν ακόμη οι κάτοικοι, κυρίως στα χωριά. Τις μέρες των Χριστουγέννων φτιάχνουν τα γλυκά για να γλυκάνουν τον νεογέννητο Χριστό ενώ σφάζουν τα χοιρινά για να φτιάξουν την λεγόμενη "πηχτή", δηλαδή βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι που το αφήνουν να πήξει για να το φάνε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων τα παιδιά λένε τα κάλαντα για να πάρουν χρήματα και γλυκίσματα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς φτιάχνουν τις βασιλόπιττες και ανήμερα βάζουν το ρόδι πίσω από την πόρτα για να το σπάσουν με το ποδαρικό ώστε να είναι γεμάτο ευτυχία το σπίτι όλο το χρόνο όπως είναι γεμάτο και το ρόδι. Την παραμονή από νωρίς το πρωί τα παιδιά λένε τα κάλαντα ενώ ανήμερα το μεσημέρι πηγαίνουν την "Προβέντα" ένα πιάτο με βασιλόπιτα και γλυκά στους γονείς θέλοντας να τους δείξουν την αγάπη τους και την φροντίδα τους ενώ εκείνοι θα τους δώσουν την λεγόμενη "Μπουπιστρίνα" δηλαδή χρήματα και γλυκά. Την παραμονή των Φώτων τα παιδιά βγαίνουν να πουν τα κάλαντα ενώ ανήμερα πάνε όλοι μαζί σε μια Εκκλησία, τον Μητροπολιτικό Ναό (Μονοκκλησιά) και μετά το τέλος της λειτουργίας σχηματίζεται πομπή που φτάνει στο λιμάνι όπου τελείται ο αγιασμός των υδάτων.


Χριστούγεννα στον Πόντο


Την παραμονή σταματούσαν κάθε εξωτερική δουλειά και απλά συμπλήρωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεγάλη γιορτή. Τα κάλαντα τα έλεγαν τα παιδιά συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ της παραμονής και στις 4 το πρωί χτυπούσε η καμπάνα για να πάνε στη εκκλησία. Την ημέρα αυτή όλοι θα φορούσαν καινούργια ρούχα και παπούτσια και θα ετοίμαζαν τα πιο καλά φαγητά. Σε πολλά μέρη έβαζαν στο τζάκι ένα κούτσουρα το «χριστοκούρ'» το οποίο άναβαν μόλις χτυπούσε η καμπάνα και θα κρατούσαν αναμμένη τη φωτιά τρεις μέρες τα «Χριστουήμερα» όπως έλεγαν τις τρεις μέρες των Χριστουγέννων. Για γούρι σε άλλες περιοχές το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έκαιγαν στην φωτιά ένα χλωρό κλαδί από απιδιά και το νέο έτος από μηλιά. Πρόσεχαν να καίγεται όρθιο και να μην πέσει γιατί πίστευαν πως θα χαλάσει το γούρι. Από το βράδυ τα παιδιά της ευρείας οικογένειας, έκοβαν κλαδιά αχλαδιάς πού τα καβαλούσαν σαν άλογα, έφταναν στη πόρτα του σπιτιού και μπαίνοντας φώναζαν « Χριστούγεννα και κάλαντα και φώτα και καλοχρονία και καλοκαρδία και να ζήσει ο πατέρας και η μητέρα και όλοι οι σπιτικοί». Μόλις έμπαιναν στο σπίτι ο πατέρας τους έδινε φιλοδώρημα μετά έπαιρνε τα φανταστικά άλογα κάρφωνε στο δήθεν στόμα τους από μια μπουκιά ψωμί και τα έβαζε κοντά στο τραπέζι, οπότε άρχιζαν το φαγητό.

         ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!!!!
           ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ !!!!

* κάθε φωτό κι ένας ταιριαστός ήχος...

πηγή

28 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Καλά Χριστούγεννα νάχεις Ονειρεμάτα μου!
Υγεία σε σένα και στους δικούς σου...
Εξαιρετικό αφιέρωμα για τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της πατρίδας μας...
Και οι φωτό με τις βιντεάκια τους καταπληκτικές!!!

Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες

Alma Libre είπε...

πάρα πολύ ομορφη καί ενημερωτική ανάρτηση !! ειλικρινά δέν τά γνώριζα ολα αυτά .
Τελικά πόσα καί πόσα δέν ξέρουμε γιά τά Χριστούγεννα ε ε ??? μόνο αυτά πού συνήθως κυκλοφορούν γιά τά παραδοσιακά γλυκά , τό χριστουγεννίατικο δέντρο μέ τα πολύχρωμα φωτάκια .καί τό Αγιο Βασίλη μέ τούς τάρανδους .....
Ποσα ομως πραγματικά έθιμα υπάρχουν ..
Καί πάλι τίς καλύτερες μου ευχές γιά αυτές τίς γιορτές .. καί πάνω από ολα μέ υγεία .
Τήν καλημέρα μου
καί φιλάκια.

IonnKorr είπε...

Καλά Χριστούγεννα Ονειρομάτα

Να τα περάσεις όσο καλύτερα μπορείς.

Υ.Γ. Έκλεψα το τραγούδι και τόβαλα στην δική μου ανάρτηση. (Ε να μην φύγω με άδεια χέρια. χα..χα..)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ευχαριστούμε για το αφιέρωμα.
Για όσα μαθαίνουμε..
Να είσαι καλά!
Να περάσεις Καλά Χριστούγεννα με τους αγαπημένους σου!

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

πες πως τα φανταστικες ολα αυτα που γραφεις
η μηπως παλι σκεφτηκες
σ εμενα να τα μαθεις ?
να εισαι καλα ονειροματα
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

~reflection~ είπε...

σσσσσσσσττττττττττ...

Σημερα πεταξα όλα τα στολίδια..
πλαστικα, γυαλιστερα, γυαλινα, μεταλλικα, πάνινα...

ΟΛΑ...


εμεινε αστόλιστο το Σπίτι..

αποφάσισα να στολίσω ΜΟΝΟ την καρδια μου...

Αυτο νιωθω αρκει...
και πλεονάζει...

ευχήσου μου να τα καταφερω...

Δε στολίζονται εύκολα οι Καρδιες!!!!

Φιλιά....σαν χαμογελα..στολίδια καρδιας...

Ανώνυμος είπε...

Μα το πως απολαμβάνω να διαβάζω για τα έθιμα του τόπου μας.....
Καλές γιορτές να έχεις, με Υγεια υγεια υγεια ε και πολλή αγάπη φυσικά!!
Φιλάκια oneiremata μου!!

ποιώ - ελένη είπε...

Καλά Χριστούγεννα ονειρέματα
ευτυχία αγάπη και υγεία σε σένα και τους αγαπημένους σου
Μυθικά φιλιά ονείρου
Εορταστικοί χαιρετισμοί

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Αυτές τις μέρες κάναμε διάφορες εργασίες με τα κορίτσια μου για το σχολείο τους, σε σχέση με τα έθιμα των Χριστουγέννων από την Ελλάδα. Μου αρέσει γενικά να διαβάζω λαογραφικές καταγραφές που έχουν να κάνουν με τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Πιστεύω πως περιέχουν στοιχεία ιστορίας καθώς μεταφέρουν μύθους και παραδόσεις από την αρχαιότητα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να συνδέει κανείς τα έθιμα μιας περιοχής με τις ιστορικές της καταβολές.

Nα είσαι καλά Γιούλα.
Ευτυχισμένη πάντα στο ονειρένιο σου συννεφάκι, χαμογελαστή, με αγάπη, υγεία, χαρά, χαμόγελο, ελπίδα.

Πολλά φιλιά.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Αχ... ξέχασα στο προηγούμενο σχόλιο. Πολύ όμορφο κι αυτό το βιντεάκι!!! Πάρα πολύ όμορφο. Μπράβο για άλλη μια φορά!!
Και πάλι πολλά φιλιά.

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

όμορφα συνδύασες το τερπόν μετά του οφελίμου!!!

καλό σου απομεσήμερο
φιλιά γιορτινά!

ღ oneiremataღ είπε...

@kariatida62,
ευχαριστώ πολύ-πολύ γλυκιά μου Κάρυ για τις ευχές σου κι ανταποδίδω, "Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία, αγάπη"!!!

* όσο για τις οδηγίες, σιγά, μη μ' ευχαριστείς καθόλου, το μόνο εύκολο...φιλάκια

@Alma Libre,
πόσο δίκιο έχεις, έχουμε τόσα πολλά ήθη κι έθιμα, τα πιο πολλά μισοξεχασμένα στις μέρες μας και φυσικά λίγα γνωρίζουμε γι' αυτά...
πολλές-πολλές ευχές γλυκιά μου για "Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία, αγάπη"!!!

@IonnKorr,
ευχαριστώ πολύ αντεύχομαι το ίδιο και σε σένα και σ' ευχαριστώ που έβαλες το βιντεάκι μου στην ανάρτησή σου Ίωνα...
"Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία, αγάπη"!!!

ღ oneiremataღ είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη,
μα εσύ μ' ευχαριστείς? ή κι οι υπόλοιποι...γιατί μ' ευχαριστείτε κι εγώ τα έμαθα μαζί με σας, γλυκιά μου γιαγιά... εγώ σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις ευχές σας, για την επίσκεψη στο μπλογκάκι μου και που σας άρεσε η ανάρτηση αυτή...
πολλές-πολλές ευχές ολόψυχα για "Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία, αγάπη και δύναμη"!!!

@ΜΑΓΟΣ!,
δεν είναι δημιούργημα
δικής μου φαντασίας
είναι γιορτών μας έθιμα
παλιά και ξεχασμένα
είναι μια ευκαιρία
απλά για να τα μάθουμε
ίσως για να τα δούμε
και να τα θυμηθούμε...
πολλές ευχές για "Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη"!!!

@~reflection~
το μυστικό σου θα μείνει κρυφό από μένα...
αν κι είναι μεγάλο το τόλμημά σου...
το είπες μόλις' δύσκολο να στολίσεις μόνο την καρδιά και να την στολίσεις όπως της ταιριάζει...χωρίς την λαμπερή ατμόσφαιρα από ψεύτικα φωτάκια και στολίδια...
δύσκολο η αλήθεια της αγάπης να λάμψει και να στολίσει...
μ΄αρέσει όμως ο στόχος σου, παράτολμος μα πολύτιμος!!!...
ολόψυχες ευχές να γίνει αληθινός...
Ποιήτρια της αντανάκλασης των συναισθημάτων "Καλά Χριστούγεννα με υγεία κι αγάπη"!!!

ღ oneiremataღ είπε...

@Lilium,
κι εγώ όπως κι εσύ το ίδιο μου αρέσει πολύ να διαβάζω για όλα αυτά...σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου κρινάκι μου ευαίσθητο και σπάνιο, ανταποδίδω "Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη"!!!

@ποιώ-ελένη
σ΄ευχαριστώ τόσο πολύ για τις ολόθερμες ευχές σου ποιήτρια της δημιουργικής έκφρασης και αντεύχομαι ολόψυχα "Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία, ευτυχία κι αγάπη"!!!

Phivos Nicolaides είπε...

Υπέροχη Χριστουγεννιάτικη ξενάγηση. Καλά Χριστούγεννα.

ღ oneiremataღ είπε...

@Δήμητρα (φυσικένια),
σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, για τα καλά σου λόγια και κυρίως για την άποψή σου που είναι ιδιαίτερα εκφραστική κι ενημερωτική σχετικά με τα έθιμα των γιορτών, τη σημασία κι αξία τους...
πολλές ευχές ολόψυχα γλυκιά μου κι από μένα "Καλές γιορτές, Καλά Χριστούγεννα με υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία κι αγάπη" σε σένα και την οικογένειά σου!!!

@ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ,
μου αρέσουν πολύ και μου άρεσαν πολύ από πάντα να διαβάζω για ήθη, έθιμα και ιστορίες και χαίρομαι ιδιαίτερα που άρεσε και σε σας η ιδέα...σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου κι ανταποδίδω ολόψυχα "Καλές γιορτές, Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη"!!!

ღ oneiremataღ είπε...

@Phivos Nicolaides,
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου κι ανταποδίδω "Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη" σε σένα, στην οικογένειά σου και στην όμορφη Κύπρο!!!

Despina είπε...

αγάπη
υγεία
ευτυχία...
τί άλλο θέλουμε????
φιλί γιορτινό!

Apokalipsis999 είπε...

Σου εύχομαι ολόψυχα,
της Γέννησης τ' αστέρι,
υγεία, αγάπη και χαρά,
αμέσως να σου φέρει!

Καλά να περάσεις τα Χριστούγεννα, και να 'χεις περισσότερη... έμπνευση!

Magia da Inês είπε...

♥♫ Querida amiga,

"Que o Natal não seja apenas uma data... mas um estado de espírito a orientar nossa vida... e que o amor se renove a cada ano da nossa convivência."

♫♫♫ Feliz Natal!!!


…………(¯`O´¯)
…………*./ | \ .*
…………..*♫*.
………, • '*♥* ' • ,
……. '*• ♫♫♫•*'
….. ' *, • '♫ ' • ,* '
….' * • ♫*♥*♫• * '
… * , • Feliz' • , * '
…* ' •♫♫*♥*♫♫ • ' * '
' ' • . Navidad . • ' ' '
' ' • ♫♫♫*♥*♫♫♫• * ' '
…………..x♥x
…………….♥

Bj♥s
Brasil♥♫

ღ oneiremataღ είπε...

@Despina,
αυτά ακριβώς θέλουμε κι ελπίδας κι αισιοδοξίας σκέψεις ποιήτρια!..."Καλά Χριστούγεννα σε σένα και σε όσους αγαπάς και σ΄αγαπούν με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη"!!!
πολλά γιορτινά φιλάκια

@Apokalipsis999,
σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τις όμορφες ευχές σου, αντεύχομαι το ίδιο... το λαμπερό αστέρι των Χριστουγέννων που θα οδηγήσει τους μάγους στη μικρή φάτνη του Χριστού να πλημμυρίσει την καρδιά σου με φως και να σου χαρίσει υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία κι αγάπη!!!

@Magia da Inês,
Feliz Natal e muito obrigada por partilhar tantas coisas lindas connosco!
Queria desejar um Natal cheio de alegria, paz e amor a @amiga!
Feliz Natal!
Boas Festas.
Beijos ♥♫ querida amiga ♥♫

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

α Κενταύρου είπε...

Κυρά ψηλή ,κυρά λιγνή , κυρά γαϊτανοφρύδα ,
κυρά μου οτάν στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά σου ,
βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αγκάλη
και τον καθάριο αυγερινό τον βάζεις δακτυλίδι .
Από τα Μωραίτικα κάλαντα
Χρόνια σου Πολλά

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια σου Πολλά !!

Γερή, ευτυχισμένη, κοντα σε όσους αγαπάς.

ღ oneiremataღ είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS,
Χρόνια σου πολλά κι από μένα, Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αισιοδοξία (που την έχεις ήδη και την μοιράζεις απλόχερα) κι αγάπη, κοντά σε αυτούς που αγαπάς και σ΄αγαπούν!!!

@α Κενταύρου,
σ΄ευχαριστώ πολύ, απ΄τα πιο όμορφα κάλαντα που μου έχουν πει ποτέ!...ανταποδίδω με γλυκόηχα γιορτινά "τρίγωνα", φιλέματα, μποναμάδες και
ΠΑΙΝΕΜΑΤΑ

"Εσένα αφέντη πρέπει σου καρέγλα βελουδένια
Για ν΄ ακουμπά η μέση σου η μαργαριταρένια......
Δεν έχω άλλα να σου πω, μόνο να ζεις και νάσαι
Τη φαμελιά να χαίρεσαι και καλομοίρης να΄σαι."

Χρόνια πολλά, Καλές γιορτές με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη!!!

@GiP
σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ για τις εγκάρδιες ευχές σου κι αντεύχομαι το ίδιο, καλές γιορτές με υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία κι αγάπη σε σένα και την οικογένειά σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά. Αγάπη, ευτυχία και ομόνοια να έχουμε. Καλή χρονιά εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου. Ότι επιθυμείτε.

ξωτικό είπε...

Χρόνια πολλά γεμάτα ομορφιά και όνειρα , πλούσια σε αγάπη και υγεία.Υπέροχο δώρο η ανάρτησή σου.Σ'ευχαριστώ για τις ευχές που βρήκα στο σπιτάκι μου.Τα ξωτικά να σου χαρίζουν τρελλές χαρές !!! Και η νέα χρονιά να σου φέρει ό,τι πιο πολύ λαχταράς !! Και να μας ταξιδεύεις στα υπέροχα όνειρά σου !!

ღ oneiremataღ είπε...

@simblogko,
Χρόνια σου πολλά κι από δω, πολλές γιορτινές ευχές για χαρούμενες γιορτές με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη!!!

@ξωτικό μου,
σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ για τις υπέροχες ευχές σου, ανταποδίδω για ευτυχισμένες γιορτές κοντά σ' αυτούς που αγαπάς και σ΄ αγαπούν!! να είσαι πάντα γερή και δυνατή και να μοιράζεις πνοές, ευχές, χαμόγελα, στιγμές χαράς, αισιοδοξίας κι αγάπης γύρω σου!!!