Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...

Άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει...
Στο μούχρωμα της μέρας μπαλκονάκι ολάνθιστο, γιασεμί και γαζία αρώματα κι ευωδιές χαρίζουν, λουλούδια και χρώματα, πουλιά και θαύματα στων παιδιών την παλάμη αντηχούνε κι ανθίζουν... Και χιλιάδες αστέρια στο ουράνιο νεφέλωμα λάμψη και φως τριγύρω σκορπίζουν και πάλι, ιστορούν την απόχη του χρόνου του άφθαρτου καθώς άνοιξη πάντα και παντού θα προβάλλει... ydp

Σου γλυκοψιθυρίζω παραμύθια να σε ταξιδέψουν στην όμορφη χώρα του ονειρικού... κλείσε τα μάτια, δεν θα κάνω θόρυβο, να μη σε ξυπνήσω απότομα...σε παραδίδω στην μυστική μέθη του ονείρου σου, να τεντωθείς ελεύθερα στην αγκαλιά της νυχτιάς, να σε χαϊδέψει το φως της, να χαμογελάσει στα μάτια σου και στην ψυχή σου... να μπλεχτούν αηδόνια στα νεραϊδένια σου μαλλιά, να πλέξουν τη φωλιά τους... να φυτρώσουν λουλούδια στα χείλη σου, να ευωδιάσουν και να στολίσουν τα σκαλοπάτια του μονοπατιού της φαντασίας... κι ας μας ξεχάσει έτσι ο χρόνος, δίνοντας ζωντάνια και χροιά στα χρώματα των μυθευμάτων...ydp

Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

αύγουστος..... καλό μήνα!!!!"Αύγουστος, αυγουσταρέλος και της Παναγιάς ο μήνας" που έλεγε και η γιαγιά μου...
Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, ο μήνας της απόδρασης και των διακοπών (για κάποιους / για όσους πάνε) κυρίως -καθώς κλείνουν για καλοκαίρι οι περισσότερες εταιρίες-...ο μήνας του πολιτιστικών, καθώς λίγο-πολύ όλο και κάποιες εκδηλώσεις γίνονται (αν γίνονται κι όπως  μπορούν και γίνονται) σε κάθε πόλη και χωριό {οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου}...

ο μήνας της λατρείας της πανσέληνου...


καθώς είναι ο μόνος μήνας, με το ομορφότερο φεγγάρι και το φωτεινότερο της χρονιάς,

που τα τελευταία χρόνια μέχρι και τους αρχαιολογικούς χώρους ανοίγουν για χάρη του για να μπορέσουν ν' απολαύσουν οι πιο ρομαντικοί το φως του......κάποιες επίσημες λαογραφικές πληροφορίες:

[[  Οι λαϊκές ονομασίες του μήνα (όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος) αναφέρονται κυρίως στην αφθονία των καρπών του: «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο».
"Ο Αύγουστος, όπως λέει κι ο λαός μας είναι ο μήνας που τρέφει τους ένδεκα. Κι αυτό το λέει για την αφθονία των καρπών και των φρούτων που κουβαλάει μαζί του και τα χαρίζει μ' απλοχεριά σ'ανθρώπους και ζωντανά. 
Ενώ οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και «μερομήνια» γιατί έλεγαν ότι προλέγουν τον καιρό: «κάθε ημέρα κι ένας μήνας».
Οι μέρες αυτές ήσαν επίσης γνωστές και ως «δρίμες». Τις μέρες αυτές δεν έπρεπε να πάει κάποιος στη θάλασσα για μπάνιο, ούτε να πλύνεις, ούτε να κόψεις σταφύλια και σύκα.

Παρ' όλα αυτά, όσο κι αν τον Ιούλιο «ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα», ο ερχομός του Αυγούστου δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε ότι «από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνας»! (Βικιπαίδεια)  ]]... και το ποίημα του μήνα........


Οδυσσέας Ελύτης

Ο Αύγουστος

Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά
Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά
Αύγουστε μήνα και Θεέ σε σέναν ορκιζόμαστε
Πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε
Απ΄την Παρθένο στον Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε
Κι έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν΄ανάψουμε
Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά
Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά.
      
(Τα Ρω του Έρωτα, Ο. Ελύτης, εκδ. Ίκαρος)
...καλό μας μήνα!!!!!!... με ό,τι καλύτερο για όλους μας :-))))  ydpBookmark and Share

6 σχόλια:

IonnKorr είπε...

Ονειρομάτα

Τι ομορφότερο από αυτό που έφτιαξες.
Είσαι η πιο ρομαντική ψυχή της bloggόσφαιρας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oneiremata είπε...

Σ΄ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Ίωνα!!!!!!!! Χαίρομαι τόσο που σου αρέσει...

Theodosia είπε...

Καλό μήνα Γιουλάκι μου έστω και καθυστερημένα. Βλέπεις ήμουν αποκλεισμένη για τρεις μέρες από το @χωρο λόγω παρουσίας του καλού μου.
Πολλά φιλάκια γλυκιά μου με τις πανέμορφες αναρτήσεις!!!!

Apokalipsis999 είπε...

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς και του έρωτα! Αφεθείτε στα χέρια τους...

oneiremata είπε...

Σ΄ευχαριστώ Θεοδοσία μου!!!!! Επίσης καλό σου μήνα κι ό,τι καλύτερο σε σένα και σ' όσους αγαπάς!!!!!

oneiremata είπε...

@ Apokalipsis999: Τέλεια η συμβουλή σου νομίζω ότι θα πρέπει να την ακολουθήσουμε οπωσδήποτε...καλό σου βράδυ και καλό μήνα :-))))